Header

Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu  este construit de uzinele de  fier din Hunedoara intre anii 1905-1908 ;

                   Suprafata construita 4535m.p. ;

                   Suprafata ocupata 8166m.p. ;

                   Suprafata totala cu parcuri si gradini 51.700m.p. ;

                   Primul director in 1908 slovacul Carol Monch;

                  

 

 

                  Capacitatea de primire 1908 = 100 paturi cu 32 angajati.;

 

Treptat, in 1936 a ajuns la o capacitate  de 440 paturi dispuse in 200 camere de 3 paturi ; 2paturi ; 1pat. ; deci functiona sau mai bine zis  asigura  cazare de 3 clase ;

In prezent unitatea are un numar de 230 de paturi, repartizate in 2 sectii; Sectia pneumoftiziologie I cu 115 de paturi si Sectia pneumoftiziologie II cu 115 de paturi, comform structurii de paturi aprobata de Ministerul Sanatatii Publice.

  

Alimentarea cu apa se face:

 

  • din sursa Folorit care apartine S.C. Apa Prod S.A. Deva, sucursala Geoagiu;

  • din sursa proprie ca sursa de rezerva in cazul in care apar avarii pe sistemul de alimentare apartinand S.C. Apa Prod S.A. Deva, sucursala Geoagiu.

 Situat la o altitudine de 280 m, a fost construit de catre Uzinele de Fier Hunedoara sub coordonarea arhitectului austriac ZIGLER, la 20 km de orasul Orastie si 5 km de orasul Geoagiu, intr-o zona deosebit de pitoreasca.

 

De-a lungul  timpului sanatoriul a suferit multe modificari. Actualmente functioneaza sub denumirea de Sanatoriul de Pneumoftiziologie si trateaza toate afectiunile pulmonare cronice si de tuberculoza .

 Scopul infintarii : izolarea si tratarea cazurilor de boli pulmonare cronice.

 Adresabilitatea sanatoriului pacienti cronici, cu afectiuni pneumoftiziologice din mai multe judete din Ardeal : Arad, Alba, Hunedoara, Cluj-Napoca, Timis, etc.

 Cazuistica: in sanatoriu sunt tratati anual 2600 bolnavi cronici cu afectiuni pulmonare: tuberculoza, BPOC, supuratii pulmonare secundare, pneumonii cornice trenante, etc.

 

Finantarea sanatoriului: este asigurata prin Subprogramul 1.2 Supravegherea si controlul tuberculozei, din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, si prin contract cu CNAS Hunedoara.

 

Scopul finantarii : Cresterea procentului de bolnavi tratati si vindecati.

Obiectivul finantarii : Asigurarea medicamentelor, materialelor sanitare, plata furnizorilor de servicii sanitare, remunerarea personalului .

 

Judetul Hunedoara, altadata puternic industrializat, cu multe unitati miniere, in prezent cu o rata ridicata a somajului si cu un standard economico-social scazut, prezinta o morbiditate prin afectiuni ale aparatului respirator peste media pe tara.

 

Sanatoriul isi desfasoara activitatea pe baza autonomiei financiare, realizeaza ritmic si in volum complet venituri proprii din serviciile medicale furnizate si contractate in regim public cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Hunedoara.

 

           Amplasarea unitatii intr-o zona izolata, la altitudine, cu temperaturi medii joase presupune costuri suplimentare de intretinere (incalzire, aprovizionare cu apa potabila, transport) atrage dificultati in angajarea si mentinerea personalului medical cu studii superioare (medici specialisti, farmacisti, biochimisti, epidemiolog, asistenti medicali).

 

Educatia sanitara a bolnavului de tuberculoza si a contactilor sai este una din atributiile ce revin cadrelor medicale implicate in prevenirea si combaterea tuberculozei. Prin ea se asigura un transfer de informatii care ii ajuta pe acestia sa inteleaga  si sa se conformeze indicatiilor medicale.

 

Primele informatii sunt date atunci cand la un pacient se stabileste diagnosticul de tuberculoza. Ulterior  acestea trebuie amintite  periodic odata pe saptamina in timpul fazei intensive  a tratamentului si o data pe luna in cursul fazei de continuare. Ele se refera la boala, depistarea ei, tratamentul bolnavului si masurile de prevenire pentru cei din jur.

 

              Bolnavul de tuberculoza si contactii sai trebuie sa stie ca :

 

  • tuberculoza este o boala infecto-contagioasa care poate afecta numeroase organe si tesuturi, dar cel mai frecvent se localizeaza la nivel pulmonar.
  • transmiterea bolii se realizeaza pe cale aeriana. Contactii se pot infecta prin inhalarea microbilor raspinditi in atmosfera de bolnav atunci cand vorbeste, rade, stranuta, tuseste sau scuipa. De aceea trebuie respectate regulile generale de igiena personala (se acopera gura cand tuseste, sa nu scuipe pe jos,etc.) pentru ai proteja pe cei din jur  si a imputina germenii raspinditi in mediul inconjurator.

 

Contactii trebuie sa efectueze controlul pentru a se depista o eventuala imbolnavire.

 

Copiii, in special cei sub 6 ani, trebuie sa efectueze chimioprofilaxie.

 

Urmatorele simptome ridica suspiciunea de tuberculoza si de aceea aparitia lor la un contact impune prezentarea la control : o tuse care dureaza mai mult de trei saptamani, pierdere in greutate, oboseala, febra, transpiratii nocturne, dureri toracice, dispnee, pierderea apetitului, tuse cu expectoratie, sanghinolenta.

 

Tuberculoza este o boala vindecabila daca tratamentul este corect efectuat - toate medicamentele prescrise pe toata durata tratamentului.

 

Dupa incheierea tratamentului se vor efectua controale periodice pana la 2 ani.


Scroll to top